Angst, hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

Een onrealistische houding/kijk op het leven, dat  is de basis van angst. Mensen zijn bang om dood te gaan( in het ‘klein’, dingen, herinneringen, gehechtheden aan mensen, of eigenschappen) en zijn bang om te leven. dat is de basis van angst.

Anangst verlamtgst is omdat je niet aanwezig bent bij hetgeen er gebeurt, iedereen is bezig met wat er straks gaat gebeuren en wat er in het verleden is gebeurd. Beide zijn niet echt, ze zijn niet echt in het nu, een herinnering is een beeld uit iets wat eerder is gebeurd, wat er straks gaat gebeuren is ook een idee/ beeld dat nog niet werkelijk is. Angst is dus het beeld van wat was , of voor het idee van dat wat zou kunnen gaan komen. De angst is dus altijd voor iets dat niet bestaat. Bang zijn voor iets dat niet bestaat is een angst die er ook niet echt is , en toch voelt het echt. Het zorgt er voor dat je de werkelijkheid gaat zien van uit je angst beelden, waardoor dat waar je bang voor bent ook gaat gebeuren.. Je filter alle andere mogelijkheden uit, behalve die waar je bang voor bent en daar richt je al je aandacht op. Je ziet de wereld door een bril van angst en je ziet dus ook die dingen waar je bang voor bent en zo bevestig je het beeld, de verwachting die je toch al had.  En in het algemeen werkt het proces zo dat hetgeen waar je je aandacht op richt, groeit, wordt werkelijk.

Eigenlijk als je leidt onder de angst voor hetgeen er niet werkelijk is, dan noemen we dat , waanzin. Iedereen leeft in een bepaalde mate van sociaal geaccepteerd niveau van gekte.

Daarmee leiden mensen aan dat wat niet werkelijk bestaat. Dat komt omdat ze niet ‘geworteld’ zijn in de werkelijkheid, datgene wat hier en nu is.

Een deel is herinnering, en ander deel is verbeelding, die voort komt uit je voorstellings-vermogen. Beide zijn eigenlijk een vorm van beeld in je hoofd, een voorstelling gemaakt door je eigen voorstellings vermogen.Beide, de voorstelling en de herinnering bestaan niet NU.


Maar hiermee wil ik niet zeggen dat de beleefde angst niet ‘echt’ is. Zelf heb ik mijn leven lang geleefd met angst, die eerst verlegenheid heette, toen onzekerheid, en daarna echt angst, zelfs heftige angst. Ik heb het 10 jaar lang onderzocht hoe angst werkt, wat het is waar ik bang voor was en vooral wat het is in essentie.

Ik ga er zelfs van uit de angst voor een deel de creator is van ons leven, het geeft vorm wie we zijn en wat we doen in het leven. Maar dat is een onderwerp voor een ander langer artikel.

 

Angst is werkelijk, tegelijk is het goed te beseffen hoe deze ontstaat. Een ontkenning van angst leidt niet tot een verdwijnen er van,integendeel. het maakt de angst alleen maar erger en minder’ grijp-baar.

Het leren omgaan met existentieele angst is een proces, waar je hulp bij nodig hebt of tenminste mensen om je heen waarmee je dit kunt delen, zodat je leert te onderscheiden, wat er is, en wat je zelf denkt dat er is….

angst dalai lamaJe bent niet ‘gek’ als je angst ervaart. Angst is de basis van ieder persoon, van elke persoonlijkheid, ook al zullen velen dit niet zo ervaren en het er niet mee eens zijn.

Maar stel de vraag maar eens……Is er iemand zonder angst? …..

En uiteindelijk is angst de  coach die je naar de kern in jezelf verwijst, naar wie je bent en naar het rustpunt in je leven.

Wil je zelf leren omgaan met je angst, wil je je angst verkennen, of er gewoon eens over praten. Maak vrijblijvend een afspraak, dat kan persoonlijk of via skype, in de praktijk of ergens in de stad, wanneer je in Amsterdam bent…..