Mindfulness Verbetert Hart en Vaatconditie

Bewustzijn van je zelf in het hier en nu versterkt en verbetert je gezondheidrust en meditatie

Mindfulness is een goede bescherming  tegen hart en vaatziekten, dat is de uitkomst van een onderzoek gedaan door de Brown universiteit.  Een uitgebreider conclusie, die niet het onderwerp was van dit onderzoek, kan zijn dat een versterkt bewustzijn van de eigen situatie leidt tot een betere gezondheid  omdat de persoon dan eerder reageert op signalen van het lichaam, dat er iets mis is, of wat er nodig is om gezond en in balans te blijven.

Mindfulness is het bewustzijn van denken en voelen.

mensen die meer  gefocust zijn in het hier en nu hebben een veel betere hart- en vaat conditie dan mensen met minder bewustzijn van hun gedachten, gevoelens en wat er om hen heen gebeurt.

In een onderzoek met 382 mensen wiens bewustzijnstoestand en gezondheidstoestand gemeten werd, had als uitkomst dat de mensen met het meeste bewustzijn ook een significant  betere hart en vaatconditie hadden dan mensen met minder bewustzijn.

Hart en vaatconditie werd bepaald naar aanleiding van BMI score, fysieke activiteit, bloedsuikerspiegel en long conditie en het al dan niet roken.

(Source: International Journal of Behavioural Medicine, 2014; doi: 10.1007/s12529-014-9448-9)

 

Dit laat opnieuw het overduidelijke verband tussen lichaam en geest zien. Alleen het bewustzijn van denken en voelen en de huidige situatie blijkt al de gezondheid van hart en vaten te kunnen verbeteren, dit afgezien van veranderingen in fysieke gesteldheid en voeding.