Angst, hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

Een onrealistische houding/kijk op het leven, dat  is de basis van angst. Mensen zijn bang om dood te gaan( in het ‘klein’, dingen, herinneringen, gehechtheden aan mensen, of eigenschappen) en zijn bang om te leven. dat is de basis van angst.

Anangst verlamtgst is omdat je niet aanwezig bent bij hetgeen er gebeurt, iedereen is bezig met wat er straks gaat gebeuren en wat er in het verleden is gebeurd. Beide zijn niet echt, ze zijn niet echt in het nu, een herinnering is een beeld uit iets wat eerder is gebeurd, wat er straks gaat gebeuren is ook een idee/ beeld dat nog niet werkelijk is. Angst is dus het beeld van wat was , of voor het idee van dat wat zou kunnen gaan komen. De angst is dus altijd voor iets dat niet bestaat. Bang zijn voor iets dat niet bestaat is een angst die er ook niet echt is , en toch voelt het echt. Het zorgt er voor dat je de werkelijkheid gaat zien van uit je angst beelden, waardoor dat waar je bang voor bent ook gaat gebeuren.. Je filter alle andere mogelijkheden uit, behalve die waar je bang voor bent en daar richt je al je aandacht op. Je ziet de wereld door een bril van angst en je ziet dus ook die dingen waar je bang voor bent en zo bevestig je het beeld, de verwachting die je toch al had.  En in het algemeen werkt het proces zo dat hetgeen waar je je aandacht op richt, groeit, wordt werkelijk.

Eigenlijk als je leidt onder de angst voor hetgeen er niet werkelijk is, dan noemen we dat , waanzin. Iedereen leeft in een bepaalde mate van sociaal geaccepteerd niveau van gekte.

Daarmee leiden mensen aan dat wat niet werkelijk bestaat. Dat komt omdat ze niet ‘geworteld’ zijn in de werkelijkheid, datgene wat hier en nu is.

Een deel is herinnering, en ander deel is verbeelding, die voort komt uit je voorstellings-vermogen. Beide zijn eigenlijk een vorm van beeld in je hoofd, een voorstelling gemaakt door je eigen voorstellings vermogen.Beide, de voorstelling en de herinnering bestaan niet NU.


Maar hiermee wil ik niet zeggen dat de beleefde angst niet ‘echt’ is. Zelf heb ik mijn leven lang geleefd met angst, die eerst verlegenheid heette, toen onzekerheid, en daarna echt angst, zelfs heftige angst. Ik heb het 10 jaar lang onderzocht hoe angst werkt, wat het is waar ik bang voor was en vooral wat het is in essentie.

Ik ga er zelfs van uit de angst voor een deel de creator is van ons leven, het geeft vorm wie we zijn en wat we doen in het leven. Maar dat is een onderwerp voor een ander langer artikel.

 

Angst is werkelijk, tegelijk is het goed te beseffen hoe deze ontstaat. Een ontkenning van angst leidt niet tot een verdwijnen er van,integendeel. het maakt de angst alleen maar erger en minder’ grijp-baar.

Het leren omgaan met existentieele angst is een proces, waar je hulp bij nodig hebt of tenminste mensen om je heen waarmee je dit kunt delen, zodat je leert te onderscheiden, wat er is, en wat je zelf denkt dat er is….

angst dalai lamaJe bent niet ‘gek’ als je angst ervaart. Angst is de basis van ieder persoon, van elke persoonlijkheid, ook al zullen velen dit niet zo ervaren en het er niet mee eens zijn.

Maar stel de vraag maar eens……Is er iemand zonder angst? …..

En uiteindelijk is angst de  coach die je naar de kern in jezelf verwijst, naar wie je bent en naar het rustpunt in je leven.

Wil je zelf leren omgaan met je angst, wil je je angst verkennen, of er gewoon eens over praten. Maak vrijblijvend een afspraak, dat kan persoonlijk of via skype, in de praktijk of ergens in de stad, wanneer je in Amsterdam bent…..

Vastzittende patronen sturen ons leven en houden ons vaak vast en tegen

Zelf wordt ik het meest enthousiast wanneer iemand komt met een vraag in de zin van ‘ ik zit hier mee en help me het duidelijk te krijgen’ . Of het dan ligt op het gebied van fysieke gezondheid, psychische emotionele thema’ s of zelfs spirituele ontwikkeling maakt dan niet uit.
Ik zie al deze niveau’s verbonden met elkaar, ze zijn eigenlijk niet los te zien van elkaar.

Maar allemaal hebben we de neiging vast te houden aan de patronen in onszelf, de patronen die we veelal denken te zijn, dit zorgt tegelijk voor alle problemen die we hebben, of haperende ontwikkeling, of het gevoel niet verder te komen, steeds weer tegen dezelfde dingen aan te lopen. We zitten zo in elkaar dat de vervelende gevoel van die patronen, dat we dat niet willen voelen, dat wordt weggeduwd naar het onbewuste van waar uit het ons blijft sturen, alleen zonder dat we dat weten.

En dan heb je vaak iemand anders nodig die weet hoe dit werkt om je te wijzen op wat je doet, het patroon te identificeren en de onderliggende factoren te helpen verduidelijken.
Vaak zijn dat oude weggestopte gevoelens waar we ons niet meer bewust van zijn en het ontwijken er van wordt dan zo’n patroon.
Dromen zijn vaak verwijzingen naar dat patroon, net als herhalende gebeurtenissen in het leven

Dat beinvloed ons hele leven, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Waar het probleem zich dan uit, of op welk niveau we dan het gevoel hebben vast te lopen, wisselt van keer tot keer en van persoon tot persoon.

Mocht je zoiets ervaren, kom dan eens langs voor een vrijblijvend gesprek, dat kan ook aan de telefoon of via skype.

 

Meditatie verlengt het leven!

rust en meditatieMeditatie blijkt de teleomeren van de cellen te verlengen. Die teleomeren bepalen te levenstijd van de cel , hoe vaak ze nog kunnen delen en daarmee indirect onze levensduur.

Stress, slechte voeding, zoals suikers en slechte vetten, blijken de teleomeren te verkorten, maar meditatie en stress reductie, evenals plantaardig vers voedsel blijken deze teleomeren weer te  kunnen verlengen.

Een duidelijke verbinding tussen lichaam en geest…..

zie hier de korte engelstalige video:

 

Verbeter je Hersenen, wordt Gelukkiger

De meeste mensen ( en artsen) denken dat de hersenen uitgegroeid zijn rond 20 jaar, dat is niet waar. De meeste mensen denken dat het daarna alleen maar aftakelt en dat je daar niets aan kan doen, dat is niet waar! Je kunt je hersenen sneller laten aftakelen of langzamer en je kunt zelfs weer opbouwen en verbeteren!! Dat wat je eet en drinkt, de mensen met wie je omgaat en je gedachten doen dat. Veel negatieve gedachten zorgen voor minder functionerende hersenen, roken, drinken, junkfood eten, zorgen allemaal voor een snellere achteruitgang van de hersenen. Maar ook je …..je gewicht, zoveel te meer overgewicht, zoveel te slechter je hersenen functioneren. Dat betekent dat je somberder bent, ongelukkiger, minder helder in je hoofd, kortom dat je geen plezier hebt in het leven…. Het goede is, je kunt het veranderen!! kijk naar deze video van een man die zijn leven lang al hersenen bestudeert door er hersenscans van de maken en een programma ontwikkeld heeft om de aftakeling om te draaien. Heel erg interessant!! Wetenschappelijk, geen geitenwollen sokken kennis, maar bewezen!! Wil je begeleiding bij dit proces, stuur een mail voor een afspraak via contact pagina