Vastzittende patronen sturen ons leven en houden ons vaak vast en tegen

Zelf wordt ik het meest enthousiast wanneer iemand komt met een vraag in de zin van ‘ ik zit hier mee en help me het duidelijk te krijgen’ . Of het dan ligt op het gebied van fysieke gezondheid, psychische emotionele thema’ s of zelfs spirituele ontwikkeling maakt dan niet uit.
Ik zie al deze niveau’s verbonden met elkaar, ze zijn eigenlijk niet los te zien van elkaar.

Maar allemaal hebben we de neiging vast te houden aan de patronen in onszelf, de patronen die we veelal denken te zijn, dit zorgt tegelijk voor alle problemen die we hebben, of haperende ontwikkeling, of het gevoel niet verder te komen, steeds weer tegen dezelfde dingen aan te lopen. We zitten zo in elkaar dat de vervelende gevoel van die patronen, dat we dat niet willen voelen, dat wordt weggeduwd naar het onbewuste van waar uit het ons blijft sturen, alleen zonder dat we dat weten.

En dan heb je vaak iemand anders nodig die weet hoe dit werkt om je te wijzen op wat je doet, het patroon te identificeren en de onderliggende factoren te helpen verduidelijken.
Vaak zijn dat oude weggestopte gevoelens waar we ons niet meer bewust van zijn en het ontwijken er van wordt dan zo’n patroon.
Dromen zijn vaak verwijzingen naar dat patroon, net als herhalende gebeurtenissen in het leven

Dat beinvloed ons hele leven, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Waar het probleem zich dan uit, of op welk niveau we dan het gevoel hebben vast te lopen, wisselt van keer tot keer en van persoon tot persoon.

Mocht je zoiets ervaren, kom dan eens langs voor een vrijblijvend gesprek, dat kan ook aan de telefoon of via skype.

 

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie met Daniel Goleman Dr. Daniel Goleman bespreekt in zijn lezing wat het betekent om intelligent met je emoties om te gaan. Hij toont aan de hand van een vijftal essentiële interpersoonlijke vaardigheden aan hoe emotionele intelligentie kan leiden tot een betere gezondheid. Emoties kunnen een bron van stress zijn wanneer je ze niet goed herkent of er niet goed mee om kunt gaan, of het gevoel hebt dat de emoties met je op de loop gaan. Veel mensen stoppen hun emoties weg, waardoor ze niet meer bewust zijn maar, van uit dit onbewuste spelen ze wel degelijk een rol en sturen het gedrag, echter zonder dat we er bewust van zijn. Emoties kunnen ook verkeerd gelabeld worden, zoals een onrustig gevoel gelabeld kan worden als angst waardoor het eerder weggeduwd wordt, waardoor het alleen maar sterker wordt. Daarom is goede herkenning van emoties en er mee om kunnen gaan van groot belang voor balans in het leven.

Huwelijk verkleint kans op hartaanval

Getrouwde mensen krijgen minder vaak een hartaanval met dodelijke afloop, blijkt uit een groot onderzoek uit Finland. Dit komt door betere gewoontes wat betreft gezondheid, snellere herkenning van symptomen en betere nazorg. Dat denken de onderzoekers tenminste, want zeker weten doen ze het niet.

De Finnen onderzochten ziekenhuisregisters van meer dan vijftienduizend gevallen van een fatale of niet-fatale hartaanval. Hieruit bleek dat alleenstaanden veel vaker een hartaanval kregen en dat dit vaker een dodelijke afloop had.

De sterftekans bij mannen die voor een hartaanval in het ziekenhuis lagen, was bijvoorbeeld 26 procent voor getrouwden, 42 procent voor gescheiden mannen en 51 procent voor mannen die nooit trouwden. De gegevens zijn verzameld over een periode van tien jaar tussen 1993 en 2002. Over de oorzaak van het verband kunnen ze alleen maar speculeren. Zorg, voedsel en sex-appeal De auteurs stellen een aantal mogelijke oorzaken voor in het onderzoek. Zo denken ze dat getrouwde mensen wellicht betere gewoontes hebben wat betreft gezondheid. Een vers gekookt maaltje van een liefhebbende wederhelft en emotionele steun na een stressvolle dag zouden bijdragen aan een betere gezondheid. Ook denken de onderzoekers dat een alleenstaande in de fase voordat hij of zij met een hartaanval naar het ziekenhuis moet, slechter af is. Getrouwden zullen gezondheidsklachten bij elkaar herkennen en daardoor eerder naar het ziekenhuis gaan, volgens de Finnen. Ook is de zorg na terugkeer uit het ziekenhuis beter, omdat de patiënt dan niet alleen is. ‘Tot slot kunnen we niet uitsluiten dat mensen met een slechte gezondheid simpelweg minder vaak trouwen’, schrijven de onderzoekers in The European Journal of Preventive Cardiology.

bron, de volkskrant